Menors i protecció de dades
Entrevista a Jordi Rabinat, CEO d’HST, a LleidaTV sobre ciberseguretat
Riscos i recomanacions per les Xarxes Socials
Les xarxes socials són la manera de mantenir el contacte amb amics, familiars, companys de feina, etc. Veient el gràfic d’usuaris mensuals, no hi ha dubte que són un instrument d’ús majoritari. Els dispositius mòbils han donat immediatesa a les xarxes socials: text, veu, fotos, vídeos i geolocalització es comparteixen en el mateix moment de generar les dades.
Riscos
El principal risc de les xarxes socials rau en la informació que compartim. Bé perquè compartim informació inapropiada o bé perquè la compartim amb gent inapropiada. Un cop compartida, és impossible recuperar-ne el control. Les conseqüències poden ser difícils de valorar en el moment de compartir-la i, de fet, es poden materialitzar amb certa posterioritat. Per exemple, és comú que una organització cerqui a les xarxes socials informació sobre candidats a un lloc de treball. La immediatesa que permeten els dispositius mòbils incrementa la probabilitat de les conductes de risc.
El robatori d’identitat és produeix quan una altra persona controla de forma no autoritzada un perfil associat a nosaltres. Es pot produir com a conseqüència del robatori de les credencials o perquè l’atacant ha creat un perfil fals amb la nostra informació (catfishing).
La geolocalització és un servei que incorporen algunes xarxes socials. Per exemple, per contactar amb amics propers. Cal ser molt curosos amb el seu ús: facilita el seguiment de les persones i, fins i tot, pot facilitar un robatori. La web pleaserobme.com mostrava la informació de geolocalització obtinguda de xarxes socials i la relacionava amb l’adreça del domicili.
Recomanacions
Abans de publicar una informació, pensa si convé fer-ho:
- No facis comentaris ni publiquis fotos ni vídeos que et puguin perjudicar en el futur.
- No publiquis informació personal, com ara l’adreça, data de naixement, telèfon, etc. Considera la possibilitat d’utilitzar un pseudònim.
Avalua quines persones han de poder contactar amb tu i tenir accés a la informació que publiques:
- No acceptis peticions d’accés de persones que no coneixes.
- Abans d’acceptar una petició d’amistat, comprova que la petició la fa qui diu ser.
Protegeix els dispositius d’accés. Un ordinador amb les credencials guardades o un dispositiu mòbil és una porta d’accés al nostre perfil.
Respecta la privacitat dels altres. No publiquis informació personal d’altres persones sense el seu consentiment. És poc ètic i pot ser delicte.
Utilitza les opcions de privacitat disponibles: qui pot contactar amb tu, qui pot veure el teu perfil, qui pot accedir al contingut multimèdia, etc.
Desactiva la geolocalització, si no la necessites.
A HST som consultors en protecció de dades i experts en ciberseguretat a Lleida. Si tens dubte, contacta amb nosaltres.
Font: ApdCat (Autoritat Catalana de Protecció de Dades)